Има ли някакви проблеми и подводни камъни при развода по взаимно

...
Има ли някакви проблеми и подводни камъни при развода по взаимно
Коментари Харесай

Развод по взаимно съгласие спестява и нерви, и време

Има ли някакви проблеми и подводни камъни при развода по взаимно единодушие?

С.К., София

-----------------

Всяка година в България има хиляди разводи. И тяхното съществуване не е резултат на закони или на каквато и да е непозната воля. Със сигурност обаче законите имат роля при реализирането на разводите, които постоянно се трансформират в не доста лицеприятно упражнение. 

Затова е несъмнено, че в случай че би трябвало да се избира сред бракоразвод по исков ред и подобен по взаимно единодушие, то би трябвало да се заложи на втория вид. При него не се търси виновност, въобще не се разискват претекстовете за преустановяване на брака. Естествено не рядко има тежки разногласия сред съпрузите - за правата над децата, за имуществото, за фамилното жилище, за издръжките и защо ли още не. И те наложително желаят от съда да бъде оповестена виновността на съответния брачен партньор, избират дългия път на развода по исков път - заради така наречен разстройство на брака.

А взаимното единодушие може да спести освен нерви, само че и време. Правилата за неговото реализиране може да се намерят по едно и също време в Семейния кодекс (СК) и в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Така в СК е записано, че  " при съществено и непоколебимо взаимно единодушие на съпрузите за бракоразвод, съдът позволява развода, без да търси претекстовете им за преустановяване на брака ". Тази наредба е водещата при раздела " бракоразвод по взаимно единодушие ". Следва и процедурата -  " при бракоразвод по взаимно единодушие съпрузите показват съглашение по отношение на местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, персоналните връзки и издръжката на децата ". Същото се отнася до използването на фамилното жилище, издръжката сред съпрузите и фамилното име, които наложително би трябвало да попадат в съглашението. Законът позволява и че съпрузите " могат да се спогодят и по други последствия на развода ", каквито те намерят за значими и нужни. 

Изрично е посочено, че въпросното съглашение се утвърждава от съда, само че наложително откакто ревизира дали са предпазени ползите на децата. Нещо повече. Указано е, че съдът може да изиска мнение от дирекция " Социално подкрепяне ". И в случай че съглашението е ненапълно или ползите на децата не са добре предпазени, съдът дава период за премахване на минусите. Когато минусите не бъдат отстранени в периода, тогава се отхвърля цялото искане за бракоразвод.

Важно е да се знае, че има няколко неща от съглашението, които след време може да бъдат пререшени, само че още веднъж единствено от съд. Става дума за изменение на местоживеенето, упражняването на родителските права, персоналните връзки и издръжката на децата. Тук във всеки миг може да се изиска смяна при изменение на събитията. Например постанова се по-голяма прехрана или пък в един миг майката не може да гледа детето, то не може да живее при нея и се постанова да отиде при другия родител и така нататък Други въпроси обаче не може да се пререшават - да вземем за пример за фамилното име. Този въпрос си остава решен един път вечно със съглашението, утвърдено от съда.

Процедурата за самия бракоразвод по взаимно единодушие може да бъде открита в Граждански процесуален кодекс. Там е посочено, че при искане за бракоразвод по взаимно единодушие съпрузите се явяват персонално на правосъдното съвещание. И в случай че някой от съпрузите не се яви без уважителна причина, делото се приключва.

Ако всичко е наред, то съдът се произнася в две направления. В едната той позволява развода, а при другата утвърждава подписаното от съпрузите съглашение за всяко от наложителните неща - деца, прехрана, фамилно име, персонални връзки, прилагане на фамилно жилище.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР